Bireysel Terapi

Sadece anlatmak ve anlaşılmak bile başlı başına iyileştiricidir. Sizi olduğunuz gibi kabul eden, yargılamadan dinleyen, anlayabilen, kesinlikle sırdaş, her şeyi konuşabileceğiniz birisi var mı hayatınızda?

Hayat Değişimdir, Yaşamak İse Değişime Ayak Uydurmaktır.


Hayat sürekli bir değişim halindedir. Bu değişip duran yaşantı içerisinde tek isteğiniz ihtiyaçlarınızı zamanında ve tatmin edici bir şekilde karşılayabilmek, böylece de sağlıklı ve mutlu bir yaşam sürebilmektir. İstemediğiniz sıkıntılı durumlarla karşılaştığınızda bu yeni durumu anlamaya çalışır, bu sıkıntıdan kurtulup, size iyi gelecek yeni bir denge kurmak istersiniz. Bazen bu dengeyi sağlamakta iyilik ve sağlık haline kavuşmakta tek başınıza başarılı olamayabilir, profesyonel bir desteğe ihtiyaç duyabilirsiniz. Bireysel terapide hayatınızın, ilişkilerinizin kalitesini artırabilmek size sıkıntı veren durumlardan kurtulabilmek için kendi gücünüzü bulma ve kendinizi destekleme yollarını nasıl hayata geçirebileceğinizi keşfedebilirsiniz. Canınızı sıkan her şey, bireysel terapinin konusu olabilir. 

• Bir türlü ilişkilerimde istikrarlı olamıyorum! 
• Bu aralar hiçbir şey yapmak istemiyorum! 
• Neler oluyor bana anlamıyorum! 
• Herkesin karşısında konuşmak mı? 
• Bir türlü hayır diyemiyorum! 
• Kayınvalidem ile geçinmek çok zor! 
• Uçağa binmek mi? Asla! 

gibi soruların cevabını bireysel terapide bulabilirsiniz.

Bireysel Terapi Nedir?

Bireysel terapi tek kişi ile yapılan bir terapi türüdür. Çoğunlukla kişinin yaşadığı sıkıntıların onun kendi kişisel süreçlerinden kaynaklandığının düşünüldüğü durumlarda tercih edilir. Yaşadığı sıkıntılar ilişkisel bile olsa, sadece kişi ile çalışılır. 

Bireysel Terapi beklenenin aksine yaşanılan olumsuz durumla ilgili olarak kişinin “tavsiye alması” ona ne yapması gerektiğinin söylendiği bir süreç olmayıp, kişiye ayna tutarak kendisi için en iyi ve doğru olanı bulmasına yardımcı olmaktır. 

Bireysel terapi aynı zamanda kişinin kendini tanımasıdır. Hayata nasıl baktığını, güçlü yanlarını ve hiç kabul etmediği belki de farkında bile olmadığı yönlerini görmesi ve kabul etmesidir. Aslında kişinin kendini kendinden doğurmasıdır. Kendi kendiyle el sıkışmasıdır. Yani her ne oluyorsa kendisiyle kendisi arasında olandır.

Terapistin Rolü Nedir?

Çoğu kişi terapi sırasında terapistin mevcut problemi ile ilgili olarak ona öğüt vermesini çözüm üretmesini bekler hatta talep eder. Bilinenin aksine bireysel terapi terapistin size bazı öğütler verdiği, probleminize çözümler ürettiği bir yol değildir. Sadece sizi anlar, probleminize yönelik bazı teknik ve müdahalelerle size aynalama yaparak kendinize uygun sağlıklı bir çözüm üretme sürecinde size eşlik eder.

Terapiyi Dertleşmekten Farklı Kılan Nedir?

Genel algı şudur değil mi; “şimdi psikologla konuşacağız da ne çözülecek? Sanki o benim yaşadığımı benden daha mı iyi biliyor? Benim kimseden akıl almama gerek yok. Hele ki beni hiç tanımayan birinden!” Çoğu kişi terapiye mevcut sorunu ile ilgili acil bir çözüm bulmak beklentisiyle gelir. Oysa ki bilinenin aksine psikolog, sizin adınıza karar verip sizi yönlendirmez ya da sizi doğrudan olmak istediğiniz yere götürmez. Peki yaptığı nedir derseniz, sorununuzu detaylı ve hedefe yönelik bir şekilde yeniden ele almanızı sağlar. Size en uygun gelecek çözümü belirlemenize yardımcı olur. Seçtiğiniz hedefe ulaşabilmeniz için gerekli becerileri edinmenize destek olur. En önemlisi de kendinizi ve çevrenizle olan temasınızı daha iyi anlamanıza yardımcı olur. Evet seansların sonunda muhakkak sorununuz ile ilgili bir çözüme ulaşırsınız ama bunun yanında karşılaşabileceğiniz başka zorluklarla ilgili beceriler de edinirsiniz. Bu çok önemli bir kazanımdır.

Ne Zaman Psikoloğa Gitmeliyiz?

Hayatın kendisi başlı başına değişimden ibaret. Yaşamak ise değişime ayak uydurmak demek. Bizler değişimler karşısında sürekli duygusal dengesizlikler yaşarız. Bunlar yaşamdaki güçlükler ve zorluklar olarak karşımıza çıkar. Böyle durumlarda olumsuz durumun üstesinden gelip tekrar rahat hissettiğimiz yeni bir duygusal dengeye ulaşmak isteriz. Bu çoğu zaman kişinin kendi gücü ve çevresinden alabileceği destekle mümkün olabilir. Ama bazen öyle yaşantılar olur ki, kişi kendini yalnız, anlaşılmamış çaresiz ve çıkmazda hissedebilir ki böylesi bir durumda psikoterapi en iyi çözüm yoludur. Ayrıca çok ciddi sorunları olmayan kişiler de kişisel gelişimlerini olumlu yönde destekleyebilmek adına düzenli olarak psikolog görüşmelerine gelebilirler.

Terapi Ne Kadar Sürer?

Kişinin değişim isteğinin derecesi, kişi-terapist arasındaki güvenin derinliği, çalışılan konunun özelliği ve hangi terapi yönteminin kullanıldığı terapi süresini etkileyen unsurlardır. Bazı terapi yöntemleri dışında sorunun çözümüne dair belli bir süre vermek mümkün olmamaktadır.

Bireysel Terapide Odak?

Kişinin kendi bakış açısını irdelemesini için onu hazırlamak, 
Kendisinde ve çevresinde neler olup bittiğini nasıl yorumladığına dair ona bir farkındalık kazandırmak, 
Kendi olmasını engelleyen iç ve dış etkenleri görmesini sağlamak, 
Bunlarla ilgili kendi baş etme yöntemlerini geliştirmesine zemin hazırlayıp, 
Kendi istediği şekilde değişmesine ve gelişmesine yardımcı olmaktır.