Evlilik ve Eş Terapisi

“Oysa her şey ne güzel başlamıştı… İnanamıyorum! Benim aşık olup evlendiğim kişi bu mu?” Evlilik ve Eş Terapisi ile ilişkinize neler olduğunu anlamak mümkün…

Evlilik ve Eş Terapisi:


Eşinizin sizi artık hiç anlamadığından, size yeterince değer vermediğinden, aranızdaki konuşmaların birkaç cümleyi geçmediğinden, birlikte vakit geçiremediğinizden mi şikayet etmeye başladınız? Sürekli aynı konular üzerinde tartışıyor ve bir sonuca varamıyor musunuz? Yoksa artık hiç konuşmuyor musunuz? Ya da aranızda bir başkası mı var?

Aslına bakarsanız eşlerin sıklıkla içine düştükleri hatalı tutumlardan biri mutlu ilişkilerinin hiç değişmeden devam edeceğini düşünmektir.

 

Oysa ki; iki kişi arasındaki ilişki, tanışmalarından itibaren, arkadaş, sevgili, eş ya da anne baba olma süreçlerinden geçerken, hep farklı beklenti ve sorumlulukları da beraberinde getirir. Aslında eşler arasındaki sorunların bir çoğu bu değişimler karşısındaki beklentilerin karşılanmaması sonucundaki çatışmalarla ilgilidir. Bazı çiftler bu yeni durum ve koşullar karşısında tartışmalarını çözebilmeyi başarıp uyumlu bir şekilde ilişkilerine devam edebilirken, bazı çiftler ilişkilerini çıkmazda hissedebilmektedirler.

“Mutlu İlişkinin Sırrı nedir?”

  • Biz olmak için iki kişi gerekir. İlişki de her ikinizin de beklentilerinin önemli olduğunu kabullenmek
  • Çatışmasız ilişki hayalinden vazgeçmek
  • Anlaşmazlıklar karşısında her iki eşinde bazı şeylerden ödün vermesi gerektiğini baştan kabul etmek,
  • “Ne söylediğiniz değil, nasıl söylediğiniz” in önemli olduğu etkili iletişim yollarını öğrenmek
  • Çatışmayı kazanmanın değil, çatışmayı yönetebilmenin önemli olduğunu anlamak
  • Çatışma yönetimini öğrenmek
  • Eşinizi sevdiğinizi ve sizin için önemli olduğunu her fırsatta ona göstermenin yollarını bulmak

 

Çatışmanın alevlerinden değil, buz tutmuş iletişimsizlikten korkmak gerekir.

Tartışmasız bir ilişki hayal etmek gerçekçi bir yaklaşım değildir. Çatışma ilişkinin doğasında vardır. Bilinenin aksine, iyi bir ilişki problemsiz, tartışmasız bir ilişki demek değildir. Önemli olan yakın ilişkilerde mutlulukların yanında çatışma, anlaşmazlık ve krizlerinde olabileceğini kabul etmek ve bunların üstesinden gelebilmektir. Dolayısıyla sağlıklı bir eş ilişkisinde, eşler problemlerini göz ardı etmez ve çatışmalarını nasıl sağlıklı bir şekilde çözebileceklerine dair çözüm ararlar. Çiftlerin iletişim ve çatışmalara yapıcı yaklaşım becerileri yoksa, ilişkideki sıkıntıları çözmek, kırgınlıkları tamir etmek neredeyse imkansızdır.

Eşler, aralarındaki çatışmaları sağlıklı yönetemediklerinde, iletişimsizlik artık katlanılmaz bir hal aldığında yani işler iyice sarpa sardığında, genellikle ne yapacaklarını bilemez bir şekilde evlilik ve eş terapisine başvururlar.

Oysaki ilişkinizde oksijenin azaldığını hissettiğinizde eş terapisine başvurmak daha onarıcı olacaktır.

İLİŞKİNİZE DAİR “KEŞKESİ” EN AZ OLAN KARARA, TERAPİ İLE KAVUŞABİLİRSİNİZ.

Evlilik ve Eş Terapisi, ilişkilerinde yaşadıkları problemlerle zorlanan, kendilerini çıkmazda hisseden ya da ilişkilerinin kalitesini artırmak isteyen çiftlerin başvurdukları terapi sürecidir. Bilinenin aksine “evliliği kurtarma terapisi” değildir. Terapide eşlerin bireysel farklılıkları ve bu farklılıkların eş ilişkisine etkileri bir bütün olarak ele alınır. Terapide ilişkide nelerin kötü gittiği ile birlikte nelerin iyi gittiği de ele alınmakta, yaşanan sorunlarla ilgili neler yapılabileceği saptanmakta ve sonunda da ilişkinin devam edip etmeyeceğine dair bir karar alınmaktadır. Eşleri terapiye getiren nedenler genellikle, öfke kontrolünde zorluk, aldatma, iletişimsizlik, kıskançlık, cinsel sorunlar, aile içi kötü muamele, kayınvalide ile yaşanan sıkıntılar gibi sorunlar olabileceği gibi eşler arasında çatışma ve tartışmaya sebep her konu terapide ele alınabilir. Sorun her ne olursa olsun detaylıca ele almak eşlerin ilişkilerine dair “keşke”si en az olan kararı alabilmelerini sağlamanın yanında kendilerini daha iyi tanımları için de bir fırsattır.

Evlilik ve Eş Terapisinde odak nedir?

Evlilik ve Eş terapisinde temel amaç, ilişkideki iyi ve kötü durumların saptanması, eşlerde görülen uyumsuz davranış ve tutumların olabildiğince azaltılması ya da ortadan kaldırılması, ilişkinin yeniden düzenlenmesi, ilişkideki uyum ve doyumun arttırılması sonucunda çiftlerin kendileri ve ilişkilerine dair en doğru kararı alabilmelerinin sağlanmasıdır.

Evlilik ve Eş Terapisi ne kadar sürer?

Terapi süresi yaşanan sıkıntıya, eşlerin değişim motivasyonuna, bireysel ve eş ilişkisine yönelik uygulanan ölçeklerin değerlendirilmesine, terapilerin sıklığına, terapistin ekolüne ve terapinin hedeflerine, göre değişmektedir. Her ilişkinin kendi içinde özeldir. bu nedenle soruna bağlı olarak ,bazı çiftlerin haftada bir kaç kez terapiye gelmesi gerekirken, bazıları için ise daha uzun aralıklarda terapiye gelmek yeterli olabilir.

Evlilik ve Eş Terapisinde süreç nasıldır?

İlk görüşme / başvuru: Genellikle bir kriz anında ya da sonrasında gerçekleşir. Bu nedenle ilk görüşme eşlerin sorunu anlattığı ve terapistin onlara ve yaşadıkları soruna dair bilgi edindiği bir seanstır. İlk görüşmede eşler için belki de sorunlarını tüm açıklığı ile dile getirebilme fırsatıdır.

Değerlendirme görüşmeleri: İlk seanstan sonra eşlerle en az birer seans olmak üzere ayrı ayrı değerlendirme görüşmeleri yapılır. Bu görüşmelerde amaç, eşler ve ilişkideki durumları hakkında daha detaylı bilgi edinmektir.

Yapılandırılmış görüşmeler: Eşlerle birlikte gerçekleştirilen seanslar başlar. Bu görüşmelerde birbirlerini daha iyi tanımalarına, ilişkideki tıkanıklığa ve kendi sorumluluklarına dair farkındalık edinmelerine, kendi ilişkilerine özel çözümler üretme becerilerini kazanmalarına destek olunur.

İlk görüşme, değerlendirme ve yapılandırılmış görüşme seanslarının her biri 45 dakika sürer ve ayrı ayrı ücretlendirilir.

Ne Zaman Başvurmalıyız?

İlişkinizde oksijen azalmış olabilir mi?

Çatışmasız ilişki mümkün mü?

İlişkileri çatışmanın ateşi değil, eşlerin arasındaki buz tutmuş iletişimsizlik öldürür.