Yaşantı Grupları

Benzer Sorunlar Benzer İnsanlarla
Yeni Çözümler

Eş, aile, akraba, komşu gibi yakın ilişkiler içinde olduğumuz gruplara dahil olabileceğimiz gibi, tuttuğumuz takımın taraftarları, devam etiğimiz kursun öğrencileri gibi uzak ilişkiler içinde olduğumuz birçok gruba dahil olabiliriz.

Dolayısıyla bizi şekillendiren en önemli unsurlardan birisi de ait olduğumuz gruplardaki kişilerle olan ilişki biçimlerimiz, onlarla nasıl temas kurduğumuzdur. “Diğerleri” ile olan ilişkimizin nasıl olduğunu fark etmek kendimizi anlamamızı sağlayan güzel bir fırsattır. Yaşantı grupları bize bu imkanı sunar.

Grup yaşantısı çalışmalarında da bu grubun bir üyesi olur, dahil olduğumuz diğer gruplardaki davranış kalıplarımızı sergileriz. Böylece yaşantı grubunda kendimize ve ilişki kurma biçimlerimize dair birçok bilgi ediniriz. Yaşantı gruplarındaki çalışmalar; tüp bebek tedavisi görüyor olmak, boşanmış sonrasındaki zorluklar, yeme bozukluğu, romantik ilişkilerdeki çıkmazlar ve benzeri ortak bir sorundan hareket edilebileceği gibi, sadece kendini daha iyi tanımak adına genel grup çalışmaları da olabilir.

Yaşantı grubu içinde öğrenirken öğretebilirsiniz. İyileşirken, iyileştirirsiniz.

Kişilerin kendileri ve iletişim kurma biçimlerini daha iyi tanımları için yapılan bir duygu-düşünce-beden bütünlüğüne dayalı, 6-10 kişinin katılımı ile gerçekleştirilen özel grup çalışmalarıdır. Hayatta karşılaşılan her türlü soru ve sorun, acı, haksızlık, ölüm, sorumluluk gibi varoluşçu temalar da yaşantı gruplarında ele alınabilir. Belli bir kavram üzerinden yola çıkılır ve bu kavramla çalışılırken kişinin kendisi ve hayatı ile ilgili farkındalığı üzerine yoğunlaşılır.

Yaşantı Grupları Neden İyileştiricidir?

  • Kişinin sahip olduğu sorunun bir tek kendinde olmadığını fark etmesi iyileştiricidir.
  • Kişilerin sadece “destek alan” rolünde değil, “destek veren” rolünde de olmalarını sağlar. Bu da kendi problemini çözmeye çalışan, bu konuda zaman zaman çaresiz hisseden birinin, grup içindeki bir başka kişiye destek verebildiğini görmesi açısından önemlidir.
  • Benzer problemle ilgili olarak farklı farklı işe yarayan ya da yaramayan birçok çözüm yolunu görme fırsatı bulunur.
  • Kültürün, sosyal ortamların gerektirdiği davranışların kazanılması (arkadaş ilişkileri, flört etme yöntemleri, iş görüşmeleri, topluluğa hitap gibi) grup içinde, grup üyelerinin katkıları ve destekleri, geri bildirimleri ile hızla kazanılabilir.
  • Model alma ve karşılıklı öğrenme fırsatı yaratılır. Grup içinde öğrenirken öğretebilir, hem öğreteni, hem öğreneni izleyebilirsiniz.
  • Grup çalışmaları sırasında üyeler yargılanmadan anlaşıldıklarında, birbirlerinin iç dünyalarını tanıyıp, desteklendiklerinde aralarında özel bir bağ kurulur. Kendilerini oldukları gibi kabul eden bir grubun içinde, görülme, kabul edilme ve aidiyet duygularını yaşarlar
  • Grup çalışmalarının başka kişilere faydalı olduğunu görmek, kişinin kendi iyileşme süreci için umut beslemesini destekler.

 

EĞİTİMLER

Belli başlı konular üzerinde kişisel ve toplumsal farkındalığı artırmaya yönelik, aydınlatıcı bilgi ve belki küçük deneyimleri de içeren eğitim verme çalışmalarıdır.

Belli aralıklarla hastanelerde, kadın doğum uzmanı doktorların muayenehanelerinde, tüp bebek merkezlerinde, belediyeler tarafından yürütülen sosyal sorumluluk projeleri içerisinde, üniversitelerin öğrenci topluluklarının düzenlediği etkinliklerde, sivil toplum örgütlerinin organizasyonlarında, çeşitli kongrelerde farklı konularda eğitim ve seminerler düzenlemekteyim.

ATÖLYE ÇALIŞMALARI

  • Eve Yeni Biri Geliyor! Yaşasın, Anne-Baba Oluyoruz!
  • Tüp Bebek Sürecinde Stres Ve Kaygı ile Nasıl Baş Edebilirim?
  • Eş İlişkilerinde Buzlanma
  • Adem ve Havva’dan Beri “Biz”
  • Farkındayım, Gelişiyorum!

gibi konularda yürüttüğüm, kişisel gelişimi destekleyen yarım ya da tam günlük eğitim ve atölye çalışmalarının duyuruları sosyal medya ve web sitesi üzerinden yapılmaktadır