Blog > Benim de Bebeğim Olsun

Tüp bebek sürecinde psikolojik destek rehberi. Öğrenmesi ve uygulaması kolay öneri, egzersiz ve alıştırmalar.

E-Kitap İçin Tıklayınız.


Şüphesiz; yaşamın en büyük mucizelerinden biri; bebek sahibi olmak… Gebe kalmak, hamilelik ve doğum doğal bir süreç… Ne var ki bazen işler yolunda gitmiyor ve tedavi gerekebiliyor. Çiftler tedavileri sırasında duygusal açıdan da dalgalanmalar yaşayabiliyorlar. Anne baba adayları için stres ve kaygıyla baş etmek her zaman kolay olmayabiliyor. Uzmanlara göre tedavi sürecinde psikolog ile yürümek, gebe kalma başarısını arttırıyor.
 

Bu haftaki köşemizde konuk ettiğimiz Psikolog Ceren Pakman bu dönemi şöyle anlatıyor:
 

“Her ne sebeple olursa olsun, bebek sahibi olmak için tedavi olmaları gerektiğini öğrenen çiftlerde duygusal yönden ilk olarak şaşkınlık, hayal kırıklığı ve çaresizlik öne çıkabilir. Tedaviye başladıktan sonra  ise; çiftlerin eş ilişkileri, sosyal ilişkileri, cinsel yakınlaşmaları, kendilerine dair  düşünceleri olumsuz yönde değişebilir ve duygusal yönden yıpranmalar gözlenebilir. Üreme zorluğunun sebebi her ne olursa olsun; kadınlar gerek anne olma ve doğurma gibi direk cinsiyetlerine yüklenmiş sosyal yüklenmeler nedeniyle, gerekse tedavi sürecinde bir çok müdahalenin kadının bedeni ile ilişkilendirilmesi yüzünden, stres ve kaygıyı,kontrolü yitirmişlik hissini oldukça yoğun yaşamaktadırlar. En çok ihtiyaç duydukları şey birinin onları ve duygularını anlamalarıdır. Tüp bebek terapisi çiftlerin bu süreci duygusal açıdan daha rahat geçirmelerini sağlayarak, tedavilerini de olumlu yönde destekleyerek,  gebe kalma başarısını da artırmaktadır.”


TÜP BEBEK TERAPİSİ STRESLE BAŞ ETMENİN YOLLARINI ÖĞRETİYOR
 

Tüp bebek tedavisi sırasında olumsuz düşünceleri olumluya çevirmenin, stres ve kaygı düzeyini baş edilebilir düzeye çekmenin biyolojik aktiviteleri desteklediğini söyleyen Psikolog Ceren Pakman; anne adaylarının daha kolay hamile kalabildiğini belirtiyor.

Pakman, şu cümleleri sıkça aklından geçirenlere ve”Duygusal zorluklarla nasıl baş edebilirim?” sorusunun yanıtını kendisine veremeyenlere tüp bebek terapisi öneriyor.

Herkes stresten uzak dur. Rahat ol. Diyor Peki ama nasıl?

En yakın arkadaşım gebe kalmış! Kıskanmıyorum! Ama işte…

Ya yine düşük olursa?  Ya yine tutmazsa?

Transfer sonrası beklemek var ya!

Onları teselli etmek daha zor. Bir sonrakinde kimseye söylemeyeceğiz.

Artık tedaviye devam edecek gücüm kalmadı.

Eşimle ilk başlarda aramız iyiyken, son zamanlarda az konuşur olduk! Beni hiç anlamıyor!

Çok üzülüyor, ona nasıl destek olacağımı bilmiyorum.

Tüp bebek terapisi içinde yer alan “doğurgan zihin-doğurgan beden” metodu kapsamında zihin-beden etkileşimine dayalı, öğrenmesi ve uygulaması kolay öneri, egzersiz, alıştırmalar yaptırıldığını belirten Psikolog Ceren Pakman böylelikle duygusal zorluklarla baş etmenin kolaylaştığını ve gebe kalma başarısının arttığını söylüyor.
 

EMBRİYO TRANSFERİ SIRASINDA VE SONRASINDA ANNE ADAYINA EŞLİK EDİLİYOR
 

Pekiyi, “Tüp Bebek Terapisi”de destek noktaları hangileri? Çiftleri Tüp bebek / IVF ya da diğer üreme tedavi yöntemleri hakkında bilgilendirmek ve sürece duygusal olarak hazırlamak; cinsel bir problem (vajinismus gibi) nedeniyle tüp bebek tedavisi tercih edildiyse, cinsel terapi hakkında bilgi vermek ve alternatif tedavi yöntemini önermek, stres ve kaygıyı düşürmek, huzur ve gevşeme duygularının artırılması, kızgınlık, kıskançlık, suçluluk stres ve endişe gibi duygularla baş etmeyi öğretmek, eşler arasında yakınlık ve cinsel duyguların yeniden kazandırılması, gebe kalmayı engelleyen bilinçli ya da bilinçdışı konuların saptanması ve çözümlenmesi gibi. Ayrıca, erkekte sperm kalite ve sayısının artırılmasına yönelik psikolojik müdahaleler ve embriyo transferi öncesi rahim hazırlama yöntemleri de terapi kapsamına giriyor.

Anne adaylarına embriyo transferi sırasında eşlik ediliyor. Transfer sonrasında bekleme sürecinde destek olunuyor.Tedavi sürecinde kimyasal gebelik ya da düşüklere dair hayal kırıklığı ve yaslarla mücadele de terapi süreci dahilinde.

Bu alanda uzun yıllar süren çalışmalarının sonucunda bebek sahibi olma yolundaki çiftlerin yanında olmanın, onların hayatlarına dokunmanın ne kadar kıymetli ve hassas olduğunu ifade eden Psikolog Ceren Pakman, “gebelik gerçekleştiğinde hamilelik, doğum ve sonrasında çifte destek vermek ise terapi sürecinin belki de en keyifli yanı” diyor.

P.S. Psk. Ceren Pakman’ın uzun yıllardır doğurganlık problemleri ile uğraşan çiftlerle yaptığı çalışmalar sonucunda edindiği deneyimlerini bilimsel bilgilerle harmanlayarak kaleme aldığı “Benim De Bebeğim Olsun” isimli kitap, bebek sahibi olmak için tedavi gören çiftlerin bu süreçte yaşadıklarını ve psikolojik olarak kendilerini güçlendirmek için uygulayabilecekleri egzersizleri örneklerle aktarıyor. Çiftlerin psikolojik iyilik hallerini koruyarak hamile kalma şanslarını arttırmalarına yardımcı olacak önerilerin de yer aldığı bu kitap, bebek sahibi olma yolculuğunda çiftlere rehberlik ediyor.